Botulinum Toksini: Botoks Nedir?
Yaşlı ya da genç fark etmeksizin kişilerin cilt yapılarına bağlı olarak yüzlerinde görünümünden hoşlanmadığı kırışıklıklar ve çizgiler meydana gelebilmektedir. Cerrahi müdahaleye gerek olmaması ve kişinin işlem sonrası gündelik hayatına normal olarak devam edebilmesi açısından Botoks işlemi günümüzde bireyler tarafından çok fazla tercih edilmektedir.
Botulinum Toksini, Clostridium Botolinum adı verilen bakteriden elde edilen bir toksindir. Tek kullanımlık steril iğne ile enjekte edilen bu toksin ile sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımı engellenir, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletim durdurulur. Sinir iletiminin durması; sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını yada tamamen kaybolmasını sağlar.
Botulinum Toksini Uygulamasının Faydaları Nelerdir?
Medikal estetik alanında Botulinum Toksini, genellikle kasların hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki çizgilenmeleri azaltmak, kaş kaldırmak ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacı ile kullanılmaktadır. Yapılan mimik hareketleri sebebiyle oluşan çizgilerin, kırışıklıkların, kaş düşüklüğünün azaltılması, aşırı terlemeye yönelik botoks işleminde ise terlemenin azaltılması beklenmektedir.
Botulinum Toksini Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
Botulinum Toksini işlemi; alın, kaş arası, göz kenarlarına ve nazolabial adı verilen ağız çevresine, aşırı terleme problemleri için koltuk altına, avuç içlerine ve ayaklara uygulanmaktadır.
Botulinum Toksini Uygulamasının Süresi ve Aşamaları Nedir?
Uygulamaya başlarken; uygulamanın yapılacağı bölgeye lokal anestezik krem srürülerek uyuşturulur. Bir süre beklendikten sonra bölge özel antiseptik sıvı ile temizlenir ve
Botulinum Toksini, enjeksiyon şeklinde uygulanır. Kasların hareketlerinde azalma istendiğinde mimik kaslarının içine, terleme şikayetinin azalması istendiğinde deri içine enjeksiyon yapılır. Uygulama sonrası bölgeye soğuk kompres uygulanır. İşlem ortalama 10-15 dakika sürer. Botulinum Toksini etkisi enjeksiyonu takiben ilk hafta içinde ortaya çıkmaktadır. 15. gün eğer gerekli görülürse kontrolü ve rötuşu yapılır. Etki süresi ortalama 3-6 aydır. Botulinum Toksini etkisini yitirdiğinde uygulama tekrarlanabilir.
Botulinum Toksini Uygulaması Kimler İçin Sakıncalıdır?
Botulinum Toksini gebelik ve emzirme döneminde zararlı bir etkisinin olup olmadığı henüz tam olarak bilinmediğinden bu dönemlerde Botulinum Toksini uygulamalarının yapılmaması önerilmektedir. Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde (Eaton-Lambert Sendromu, Mysastenia Gravis vb.), aktif enfeksiyon ve infalamasyon bulunan bölgelere Botulinum Toksini işlemi uygulanmamaktadır.
18 yaşından küçüklerin yanında velisi olmaması durumunda işlem yapılmaz.
Botulinum Toksini Uygulaması Öncesinde ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İşlem öncesinde ve sonrasında aspirin, kan sulandırıcı ilaçlar ve alkollü içecekler tüketilmemelidir. Uygulamaya makyajsız gelinmesi önerilir. Uygulama sonrasında baskılı masaj yapılmamalı, baş aşağı eğilmemeli (ayakkabı bağlamak vb. eylemler). Uygulama gününe ait yatış pozisyonu baş 45 derecelik açıda olacak şekilde önerilmektedir. Uygulama günü sıcak su ile yıkanılmamalı, alkollü içecekler kullanılmamalıdır.
Botulinum Toksini Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?
Uygulama sonrası şişlik, morarma, ödem, iğne giriş yerinde hafif kanama, baş ağrısı, iğne yapılan bölgede ağrı ve çok nadir geçici olarak göz kapağında düşüklük olabilmektedir.