Çatlak Tedavisi
Çatlak Nedir?
Çatlak, cilt dokusunun normalden fazla genişlemesi sonucunda derinin alt tabakasında (dermis) meydana gelen yırtılmalara verilen isimdir. Zamanla renk değiştiren çatlaklar ilk başta kırmızı ya da mor renk olarak görülür. Daha sonra bu izler beyazlamaya başlar.
Çatlak Nasıl Meydana Gelir?
Elastin liflerinin hasara uğraması sonucu oluşan çatlak izleri pek çok sebebe bağlı olarak oluşabilmektedir. Ergenlik döneminde hızlı fiziksel gelişim, hormonal değişimler, düzensiz kilo alma-verme, vücut geliştirmek için yapılan egzersizler ve hamilelik çatlak oluşumundaki en önemli faktörlerdir. Kolajen-lif eksikliği olan, genetik olarak çatlak oluşumuna yatkın ve derisi esnek olmayan kişilerde çatlak oluşumu daha fazla görülmektedir.
Çatlaklar Hangi Bölgelerde Oluşur?
Tüm vücut bölgelerinde görülebilen çatlaklar genellikle karın, kalça, basen, kol, bacak, baldır, sırt, omuz ve dizlerde oluşum gösterir.
Çatlak Tedavisi Uygulamaları
Çatlak oluşumunun önüne geçmek için sağlıklı kilo alınmalı/verilmeli, çatlak oluşması muhtemel bölgelere masaj ya da özel tedaviler uygulanmalıdır. Teknolojik gelişmeler ile birlikte çatlak izleri için profesyonel cihazlar geliştirilmiştir. Fraksiyonel Lazer, Altın İğne Radyofrekans, Karboksiterapi ve Plasmage işlemleri ile çatlak oluşumunun önüne geçilebilmektedir. Bu uygulamalardaki amaç deri altındaki lif ve kolajen dokusunu harekete geçirerek elastin dokunun onarımını sağlamaktır. Seans sayısı kişinin cilt ve çatlak yapısına göre değişiklik göstermektedir. Bu tedaviler ile birlikte kişi cildini güçlendirmek için bol su tüketmeli ve cilt kuru bırakılmamalıdır.